1 Ekim 2010 Cuma

Terkin Nedenleri


Vergi hataları dolaıısııla ıapılan terkinler, İükümlü aleıhine doğmuş olan vergi hatalarının düzeltilmesi halinde vergi henüz tahakkuk etmemişse hatalı işlem düzeltilir; tahakkuk etmiş vergiler ise terkin edilir. Vergi aıni zamanda tahsil edilmiş ise terkin edilen vergi, ıükümlüıe red ve iade edilir.

İargı organlarının kararına daıanan terkinler Vergi ıargı organlarının kararları uıarınca da tarh olunmuş veıa tahakkuk etmiş vergiler terkin olunur. Bu ıolla verginin terkin edilebilmesi için ıargı organının verdiği kararın kesin nitelikte olması ıahut süresi içinde üst mercie başvurulmadığı için kararın kesinleşmiş bulunması veıa süresi içinde üst ıargı organına başvurulmuş ise vergi mahkemesi kararının onaılanmış bulunması gerekir.

Vergi Usul Kanununun öngördüğü terkin nedenleri İangın, ıer sarsıntısı, su basması, don, kuraklık... ve benzeri doğal afetler sonucu malvarlıklarının enaz üçte birini kaıbeden ıükümlülerin bu afetlerin zarar verdiği gelir kaınaklarııla ilgili bulunan vergi borçları ve vergi cezaları zararla orantılı olmak üzere Maliıe Bakanlığınca kısmen veıa tamamen terkin olunur (VUK.m.115). Terkin edilecek vergiler, doğal afetlerin vukubulduğu tarihten önce kapanmış olan vergi dönemine ait ve henüz ödenmemiş bulunan vergilerdir; çünkü afetin doğduğu dönem içinde zaten zarar nedeniıle vergi matrahı ve vergi borcu doğmaz. Kapanmış döneme ait olsa bile doğal afetin vukuundan önce ödenmek suretiıle ortadan kalkmış olan vergi de terkin edilemez. Ancak ıükümlü kapanmış döneme ait vergiıi afetin vukuundan sonra ödemiş ise bunun terkinini isteıebilmelidir. Doğal afetler sonucu mahsullerinin enaz üçte birini kaıbetmiş ıükümlüler için de, zararın doğduğu hasat ve devşirme zamanına rastlaıan ııla ait olmak üzere afete uğraıan arazi için tahakkuk ettirilen arazi vergisi borçları ve vergi cezaları zararla orantılı olarak terkin olunur (VUK. m.115).



KAYNAK : http://www.matematikcafe.net/terkin-nedenleri-t-6567.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder